De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent hoger op 357,61 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 531,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,9 en 2 procent. De Duitse DAX-index bereikte het hoogste niveau ooit.
Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in april met 165.000 banen is gegroeid. Dat was sterker dan verwacht. Ook werd de banengroei in maart en februari opwaarts herzien. De werkloosheid zakte in april van 7,6 naar 7,5 procent, het laagste niveau in 4 jaar.
Teleurgesteld
Wel bleek dat Brussel somberder is geworden over de economie in de eurozone. Ook de Nederlandse economie zal dit jaar nog sterker krimpen dan eerder gedacht. Nederland krijgt wel een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de 3 procent terug te dringen.
In Amsterdam waren beleggers teleurgesteld in de resultaten van Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 630 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan een jaar eerder. Het verlies was groter dan analisten hadden voorspeld. Het aandeel stond onderaan in de AEX met een min van 4,5 procent.
Fusie
Grootste stijger onder de hoofdfondsen was KPN met een plus van 4,4 procent. Uit de cijfers van Telefónica Deutschland bleek dat de Duitse dochter van het Spaanse telecomconcern steeds meer last heeft van concurrenten als E-Plus, het dochterbedrijf van KPN.
In Londen steeg Glencore Xstrata 3,9 procent op de eerste handelsdag na de fusie van de grondstoffenhandelaar en het mijnbouwbedrijf. Royal Bank of Scotland daalde 5,7 procent. De grotendeels genationaliseerde Britse bank boekte in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2011 weer winst. Op operationeel niveau vielen de resultaten echter tegen.
Kwartaalwinst
De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas won in Frankfurt 7,6 procent na goed ontvangen eerstekwartaalcijfers. In Parijs klom BNP Paribas 2,4 procent. De kwartaalwinst van de Franse bank daalde minder sterk dan analisten hadden gevreesd.
De euro was 1,3116 dollar waard, tegen 1,3060 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 95,81 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent duurder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl